Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα Υγείας Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα Υγείας

Ιστορικό

Οι γεωπολιτικές συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας όπως και έκτακτα γεγονότα στον τομέα υγείας, διαμόρφωσαν μια γνωσιολογία και εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων υγειονομικού χαρακτήρα.

Αναμφισβήτητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν το εφαλτήριο για την έναρξη της στοχευμένης διαλειτουργικότητας στις υπηρεσίες υγείας.

Είναι σημαντικό ότι μετά την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας το 1982, οι Μονάδες Υγείας για πρώτη φορά αποκτούν συντονιστικό κέντρο με επιχειρησιακό χαρακτήρα για την υλοποίηση της Υγειονομικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το Συντονιστικό Όργανο Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) είναι μια πραγματικότητα που για τα επόμενα χρόνια δημιουργεί μια νέα γενιά επιστημόνων υγείας με ένα κοινό και μόνο χαρακτηριστικό «την Επιχειρησιακή Ικανότητα Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας».

Η Ελλάδα πλέον, στην αρχή της δεκαετίας του 2010-2020, έχει να παρουσιάσει παγκοσμίως την εμπειρία της σε επιχειρήσεις υγείας εθνικής εμβέλειας, τη συμμετοχής της σε ανθρωπιστικές βοήθειες και επιχειρήσεις παγκόσμιου χαρακτήρα.

Η πανδημία της γρίππης του 2009 και η απειλή του ιού Έμπολα του το 2014, απετέλεσαν τις κορυφαίες στιγμές για την απόδοση πεπειραμένων πλέον στελεχών σε στιγμές ύψιστου κινδύνου της Δημόσιας Υγείας.

Η συγγραφή επιχειρησιακών σχεδίων και αλγοριθμικών διαδικασιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων με μαζικές απώλειες στον Τομέα της Υγείας, είναι πλέον πραγματικότητα σε ένα μεγάλο αριθμό ομάδων και ατόμων που ασχολούνται με την δημοσια υγεία.

Το Σεπτέμβριο του 2014 ένας σημαντικός αριθμός καθηγητών πανεπιστημίων, εξειδικευμένων επιστημόνων, επαγγελματιών υγείας, στρατιωτικών, οικονομολόγων υγείας και άλλων κατηγοριών αποφάσισαν την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας της Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σήμερα η εταιρία μας, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμμετέχει στην οργάνωση του διαπιστευμένου δικτύου επιχειρησιακών κέντρων        υγείας (Emergency Operation Centers Network/WHO) σε όλο τον κόσμο.

Στον επιστημονικό μας χώρο ανταλλάσουμε απόψεις και εμπειρίες μέσα από τα συνέδρια μας και τις συναντήσεις μας, έχοντας πάντα στο μυαλό μας την φράση του ποιητή Δάντη :

«από το δέντρο στην κορφή και απ΄την κορφή πιο πέρα».

 

Πάνος Α. Ευσταθίου

Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας.